skip to Main Content

Hoe vind je de juiste triathloncoach?

Je loopt al een tijdje rond met het idee om een coach te zoeken, maar je weet niet waar je moet beginnen. Hoe vind je de juiste triathloncoach? In deze blog leg ik uit welke vragen je kunt stellen om de triathloncoach te vinden die het best bij jou past.

Sowieso is het hele idee om je triathlonleven onder de hoede van iemand anders te stellen een beetje eng. Een coach is, als het goed is, veel mèèr dan degene die het trainingsschema maakt. De combinatie van zwemmen, fietsen en lopen is complex en vraagt veel tijd en energie. Een triathloncoach helpt je rendement te halen uit je beschikbare uren, motiveert en spiegelt je. Hoe zorg je ervoor dat het sporten een aanvulling is op je andere verantwoordelijkheden en hoe houd je de balans? Een coach kan je ook adviseren in de haalbaarheid van je doelen en welke wedstrijden het best bij jou passen. Hij adviseert ook hoe je je triathlonbudget het meest effectief kan besteden. Aan een trainingskamp, of een nieuwe fiets, of toch eerst die loopanalyse of fietsmeting? De triathlonsport biedt mogelijkheden genoeg om je geld aan uit te geven.

Ik heb aan beide kanten van de atleet-coach relatie gestaan. In dit artikel deel ik mijn ervaringen die jou hopelijk helpen de juiste keuze te maken.

Wat verwacht ik van mijn coach?

Vòòr je je zoektocht start, is het goed op een rij te zetten wat je verwacht van je coach. Een beginner die wil debuteren op een kwart triathlon heeft andere verwachtingen dan een top age grouper die zich voor Kona wil kwalificeren. De beginner moet misschien nog de borstcrawl leren, belastbaar worden, weten wat je nu eigenlijk allemaal moet meenemen naar je eerste triathlon, terwijl de age grouper wil weten welke race hem de beste kansen op kwalificatie biedt, hoe hij zijn trainingskampen in aanloop daarnaartoe moet plannen en welk wedstrijd- en trainingsprogramma hem naar Kona gaat helpen.

Coachingsstijl

Zoek je een cheerleader of een drill sergeant, iemand die je de ruimte geeft of juist iemand die je dicht op de huid zit? Iedere coach heeft een eigen coachingstijl en het is aan jou om te bepalen welke stijl bij jou past. Vraag je aspirant-coaches wat hun stijl is, of spreek met de atleten die ervaring hebben met de coaches die op jouw lijstje staan.

Ervaring en opleiding

Triathlon is een ervaringssport. Het is heel fijn als je coach weet hoe de nacht voor een hele triathlon voelt en aan den ziele heeft meegemaakt hoeveel pijn het kan doen als je trainingsarbeid niet wordt beloond met de prestatie waarvan je weet dat je die in je hebt. Daarom zie je veel (oud)-triatleten onder de coaches, maar er zijn ook goede coaches die zelf nooit triatleet geweest zijn. Dat iemand een goede triatleet is geweest, maakt hem of haar nog niet per sé een goede coach. Eén van de valkuilen is het toepassen van het ‘succesrecept’ dat voor de coach werkte op de atleten of het projecteren van de coach van haar ervaringen op jouw beleving. Daarom is het ook relevant na te vragen welke trainings- en coachgerelateerde opleidingen jouw coach heeft gevolgd. En vraag na welke resultaten de atleten hebben bereikt die hebben getraind onder een coach.

Trainingsfilosofie en platform

Als je op internet gaat zoeken op trainingsleer, dan zal je ontdekken dat er vele benaderingen zijn. Elke coach heeft zijn eigen trainingsfilosofie. Zo heb jij misschien ook jouw ideeën over training. Vraag na hoe je aanstaande coach denkt over intensiteit, omvang en herstel. Daarin is de variatie het grootst. De combinatie van deze drie bepaalt hoe je presteert en hoeveel plezier je beleeft aan je trainingen. Ga ook na of je coach met een eigen platform werkt of met gerenommeerde platforms als TrainingPeaks of GoldenCheetah.

Voorbeeld TrainingPeaks
Voorbeeld weekschema TrainingPeaks

Share of mind

Als je een persoonlijke coach in de arm neemt is het goed na te gaan hoeveel tijd en aandacht hij of zij voor je heeft. Vraag na of jouw coach fulltime bezig is met triathloncoaching of de coaching combineert met eigen baan of een carrière als proftriatleet. Je mag vragen hoeveel atleten iemand begeleidt en welke andere verantwoordelijkheden je aanstaande coach heeft. Zo kan je bepalen of jij de aandacht krijgt die je verlangt. En ga, bij de grotere coachingsbedrijven, ook na of je straks daadwerkelijk wordt getraind door de hoofdcoach of een ander lid van het coachingsteam.

Netwerk

Van je coach mag je veel verwachten – maar niet alles. Er zijn coaches die meerdere disciplines in zich verenigen. Dus naast coaching ook sportmassage aanbieden, voedingsadvies, bike fits, of zwemanalyses. Realiseer je dat iedereen is begrensd is en kennis en kunde en dat breedte soms ten koste gaat van diepte. Voor mij is coaching, het maken van schema’s en het doen van inspanningstesten de kern. Door de jaren heen heb ik een netwerk van specialisten opgebouwd, waaronder fysiotherapeuten, een specialist in loopanalyses, een bikefitter, sportarts, voedingsdeskundigen en specialisten in zwemtechniektraining. Dat netwerk helpt mij niet te hoeven pretenderen op alle gebieden expert te zijn. Het geeft me de mogelijkheid om door te verwijzen naar specialisten als de situatie daarom vraagt. Dat werkt trouwens ook andersom: regelmatig krijg ik van de specialisten in mijn netwerk atleten doorverwezen die op zoek zijn naar een coach. Ieder zijn vak.

Inspanningstest

Als het goed is, werkt je potentiële coaches met (een vorm van) inspanningstesten. Dat kunnen veldtesten zijn, tot en met ademgasanalyses en lactaattesten. Vraag na op welke manier je potentiële coach de belastbaarheid van haar of zijn atleten in kaart brengt, hoe trainingszones bepaald worden en hoe progressie wordt gemeten. De meeste atleten hebben wel eens een SMA-sportkeuring gedaan en da’s heel verstandig. Zo heb je een algehele ‘APK’ en weet je of je hart, longen en carrosserie gezond zijn en de trainingsbelasting aankunnen. De zones die een SMA-test oplevert, zijn echter beperkt houdbaar. Te vaak kom ik atleten tegen die uit de catacomben van hun cloud een jarenoud SMA-rapport opdelven met daarin de toenmalige zones – waar ze nog steeds op trainen. Terwijl het hele idee van trainen is dat zones gaan verschuiven. Daarom heb ik de keus gemaakt periodieke inspanningstesten in te bouwen in mijn coachingspakket. Regelmatig herijken we de zones om zo we de juiste intensiteit te bepalen en vooruitgang meetbaar te maken.

Hoe vind ik de juiste triathloncoach

Persoonlijke klik

Een coach kan nog zo’n fancy website hebben en zelf en met haar atleten de mooiste prestaties hebben neergezet, maar als de persoonlijke klik er niet is, mag je je afvragen of je eraan wilt beginnen. Natuurlijk kan de persoonlijke klik ook mettertijd groeien, maar je mag je onderbuikgevoel of iemand bij je past of niet serieus laten meewegen bij je beslissing. Een simpele manier om een eerste indruk te krijgen is om de top-drie coaches van je lijstje een mail te sturen. Of, nog beter, te bellen – en gewoon even contact te leggen. Dan heb je al een snelle eerste indruk van hun reactietijd, de stijl van werken en of die roemruchte klik er is.

Communicatie

Contact is essentieel in een atleet-coachrelatie. Idealiter heb je regelmatig persoonlijk contact met je coach – via de telefoon of met Zoom of Teams. Mail en app kunnen dat aanvullen. Dat helpt je om een vertrouwensband op te bouwen. Je kunt dan vragen stellen die verder gaan dan de zaken die je via de mail of app bespreekt. De persoonlijke gesprekken helpen de coach ook om tacit knowledge over te dragen. Het is aan jou om te bepalen hoe frequent je met je coach wilt spreken. Vierwekelijks contact is wel het minimum. Voor atleten die ambitieus zijn en kort op de bal willen zitten is wekelijks contact heel nuttig, met dagelijks de mogelijkheid om te finetunen met mail of whatsapp.

Vertrouwen

Een atleet moet vertrouwen hebben in de coach, en de coach moet ervan overtuigd zijn dat de doelen die de atleet heeft gesteld, realistisch zijn. Het is belangrijk dat de coach en de atleet in dezelfde boot zitten en open, eerlijk en transparant naar elkaar zijn. Zodat jullie allebei weten en doen wat nodig is om jou naar je doel te helpen.

Prijs

Wat kost een coach? Prijzen voor coaching (voor de duidelijkheid: een trainingsschema is geen coaching) beginnen rond €75 per maand. Dat kan oplopen tot €1500 en meer voor internationale topcoaches. Het is aan jou om te bepalen wat je wilt uitgeven aan een coach en welk tarief je hem of haar waard vindt. Ga goed na wat een coach precies aanbiedt: is de coaching inclusief inspanningstesten, zijn er gezamenlijke trainingen, hoe persoonlijk is je schema nu echt?

Tot slot: ga ervoor!

Als je je keuze voor een coach hebt gemaakt, je intakegesprek hebt gehad en je eerste trainingsschema klaar staat, ligt de bal bij jou. Dat vraagt toewijding. Just do the program. Natuurlijk geeft je coach je de ruimte om te vragen wat het idee achter je trainingen is. De kern is simpel: doen wat er staat. Als je het plan zonder overleg aanpast, dan geef je jezelf geen kans om te zien hoe het programma voor jou werkt. Elke training heeft een doel en past in een groter plan. Overleg als je twijfels hebt of vragen. Je betaalt voor een expert, dus gebruik die expertise. En geniet van het samen optrekken, grenzen verleggen en avonturen beleven in de mooiste sport die er is!

Hoe vind ik de juiste triathloncoach

Aangeraakt

Deze zondagochtend sta ik vroeg op. De eerste zonnestralen van de dag vallen door de ramen, de klok moet nog zeven slaan. Ik rommel wat, hoor Abel wakker worden. Hij…

Lees meer

Een dag om te herinneren

Koeien staan met hun buik in de laaghangende mist, bomen lijken te zweven op waterdamp als ik in alle vroegte naar de Flevopolder rijd. De ochtend ademt de typische sfeer…

Lees meer

Paradijs in de polder

Witte cumuluswolken weerspiegelen zich in het rimpelloze oppervlak van de Hoge Vaart. Waterdamp en water smelten samen tot een hemels kunstwerk. Een zwemmer snijdt het surrealistische beeld doormidden. Elke slag…

Lees meer
Back To Top